Hoppa till huvudinnehåll

Historik

Historik om Sticksjö Discgolfbana

1979 grundades Slit och Släng Frisbee Disc Club (SOSFDC). Den 8 augusti för att vara exakt. Samma år byggde Sundsvallskorpen Sundsvalls första (och enligt uppgift Sveriges andra) discgolfbana på den nedlagda Motippen nedanför södra bergets slalombacke. Den hade gamla vinfat (eller var det sylttunnor) som hål. Enligt vissa uppgifter hölls det första medelpadsmästerskapet då, men resultaten är osäkra.

1980 arrangerade Slit och Släng Frisbee Disc Club SM-kval i DDC och SCF på gräsplanen vid Ortviken. Samma år byggde klubbens medlemmar discgolfbanan på Granli. Klubben bjöds in av KFUM att bygga en bana vid Granli camping. Avsågade oljefat fick tjäna som hål. Det var en niohålsbana anlagd av Johan Lindgren, Per-Håkan Aspholm, Rutger Nystrand och Bertil Wiman. Det passade bra eftersom SM-kval-deltagarna bodde på Granli camping. I medelpadsmästerskapen vann Björn Hagner och Karin Nilsson. Det spelades också en korpserie med tvåmannalag.

1981 arrangerade Slit och Släng ytterligare ett SM-kval. Den här gången SCF och Golf. Som grund användes de nio hålen på Granli samt nio tillfälliga hål i skogen runt campingen. Bertil Zinders, Borlänge, och Lotte Vognsen, Stockholm, vann SM-kvalet. Parallellt körde vi Sundsvall open där bröderna Björn och Ulf Hagner var etta och tvåa både i golf och sammanlagt. Resultatet i det årets medelpadsmästerskap (6/9) blev killar: 1) Håkan Svelander, 2) Per-Håkan Aspholm och 3) Lars Åsell samt tjejer: 1) Susanne Berglund, 2) Catrin Elmehög och 3) Anki Böhlin.

1982 hade antalet utövare ökat så pass mycket att ägarna av campingen hade fått nog. Banan blev tvungen att flyttas. Med kommunens tillåtelse flyttades banan till området runt Sticksjön uppe vid Granloholm. Banan lades i skogskanten och på ängen där nuvarande hål 1 och 2 finns. Banläggare var bland andra Peter Lindgren, Kjell Eldered och Janne Sjödin.

1983 i maj när säsongen skulle inledas så tvingades vi till nya justeringar. Traktorer och andra maskiner hade förstört flera av de längre hålen och vi fick korta ner och ändra lite. Det positiva var dock att flytten till bostadsområdet Granloholm lockat många nya spelare. Under flera år körde vi tävlingar en gång i veckan, ibland med handikapp-system.

1984 blev banan tvungen att flyttas igen eftersom det skulle byggas en bollplan på ängen. Banan flyttades mer åt väster in i skogen. I samband med flytten införskaffades 9 stycken kedjehålskorgar tillverkade på en verkstad i Vittangi. Banläggare då var bland andra Björn Mikaelsson, Heinz Ädel och Torbjörn Eriksson. Flera av dagens hål, 2:an till 6:an och 15 till 17 lades då. På hål 16, som på den tiden hette åttan fick man vara försiktig så att man inte kastade in i kohagen på andra sidan bäcken.

1991 utökades banan från 9-hål till 13. Nya hål var 7 till 9 och 13. Banläggare var Dick Högström.

1992 fick klubben ta över Hasselas gamla korgar. 8 stycken. Tyvärr hade korgarna blivit illa tilltygade av en pistmaskin. Korgarna gick dock att rätas till och på våren 1992 byggdes banan ut till 18 hål. Banläggare var Emil Rosenlind och Björn Mikaelsson. Nya hål var 1:an, 10 till 12 och 18.

2003 arrangerades veckotävlingar och Sundsvall Open av Johan Lindgren. Dessa tillställningar organiserades varje år av Johan till och med 2007, därefter kunde Johan avlastas något tack vare mer aktivitet i klubben.

2005 stängdes dåvarande hål 18 eftersom det blivit farligt att kasta mot den lekpark som byggts mitt i banan. Ett extra hål anlades som ny bana 13, vilket fick som konsekvens att samtliga eftervarande hål fick ett högre nummer.

2007 återuppväcktes Sundsvalls Frisbeeförening och årsmötet utsåg en ny styrelse. Banan var i stort behov av upprustning och säkerhetsförbättring då ingen verksamhet funnits på flera år i föreningen.

2008 ändrades hål 9 och 12 och fick helt ny sträckning för att förbättra säkerheten, banläggare var Stefan Boström och Joakim Sandin.

2009 fyller Sundsvalls Frisbeeförening 30 år och en present från Sundsvalls Kommun blir offentlig. Kommunen har köpt in 18 nya korgar och 18 nya utkastplattor till Sticksjö Discgolfbana. En omfattande renovering av banan genomförs under året, som förutom de nya korgarna och utkastplattorna också innefattar upprustning av broar, dikesgrävning och förhöjning av säkerheten. Kartan för Sticksjö Discgolfbana ritas om med ny numrering på hålen. Gamla hål 18 blir hål 4, gamla hål 17 tas bort och ersätts av ett nytt hål 14. Utkast på hål 8 flyttas tillbaka några meter. Korgplaceringen ändras på hål 13, 15 och 18. Sundsvalls Frisbeeförening arrangerar en deltävling i Norrlandstouren, det blir den första och största discgolftävling som avgjorts på Sticksjö Discgolfbana på många år. Antal deltagare uppgick till 57, från Norrköping i syd till Piteå i norr.

2015 beslutar kommunen att avverka en stor del av all skog på banan. Det har varit ett flertal stormar där många träd har blåst omkull. På grund av hög ålder är skogen i så dåligt skick att samtlig tallskog måste avverkas. För banan innebär det att hål 13 - 17 som tidigare varit skogshål nu är i stort sett helt öppna och tappat sina utmaningar.